Ana Sayfa

HDL Kolesterol nedir?


HDL yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?

Beş ana lipoprotein grubundan biri olan Yüksek Yoğunluklu Lipoprotein yani HDL hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde… HDL Kolesterol nedir? HDL yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?
HDL Kolesterol nedir? HDL yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?
Kolesterol seviyeleriniz kalp sağlığının önemli bir ölçüsüdür. Peki, HDL Kolesterol nedir? HDL yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? Bilinmesi gerekenleri sizler için haberimizde derledik.

HDL KOLESTEROL NEDİR?

HDL, yüksek yoğunluklu lipoproteinleri ifade eder. Buna “iyi” kolesterol denir, çünkü; dokularda bulunan fazla kolesterolü alıp vücuttan metabolize olup atılması için karaciğere taşıma özelliğinde olması nedeniyledir. HDL ise tıbbi tahlillerde belirtilen kısaltmasıdır. HDL (high density lipoprotein) kelimelerinin baş harflerinden oluşmuştur.
LDL ise, düşük yoğunluklu lipoproteinler anlamına gelir. Buna “kötü” kolesterol denir, çünkü yüksek LDL seviyesi, atardamarlarınızda kolesterol birikmesine neden olur.
Erkeklerde 40 mg/dL – 60 mg/dL arası, kadınlarda 50 mg/dL – 60 mg/dL arası normal değer aralığıdır. HDL kolesterol seviyeleri desilitre başına 60 miligramdan (mg / dL) fazla olduğunda çok iyi kabul edilir
.
Normal HDL kolesterol değerleri:

Erkeklerde:
40 mg/dL altı: düşük
40 mg/dL – 60 mg/dL arası: iyi
60 mg/dL üstü: daha iyi
Kadınlarda:
50 mg/dL altı: düşük
50 mg/dL – 60 mg/dL arası: iyi
60 mg/dL üstü: daha iyi

HDL DÜŞÜKLÜĞÜ NE ANLAMA GELİR?

HDL düşüklüğü, kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini artırır. Yeterli HDL olmadığında, kolesterol kandan temizlenemez. Bu da damarlarda plak oluşumuna ve damar sertleşmesine neden olur.


HDL kolesterol düşüklüğünün nedenleri şunlardır:
– Dengesiz beslenme
– Fazla kilolu olma
– Tedavi edilmemiş diyabet
– Sigara içmek
– Yeterince fiziksel aktivite yapmamak
– Genetik etkenler
– Bazı ilaçların yan etkileri (steroidler, projestinler)

HDL YÜKSEKLİĞİ NE ANLAMA GELİR?

HDL yüksekliği aşırı yüksek olduğu durumlar dışında endişelenmeyi gerektirecek bir durum değildir. Hatta kalp sağlığının oldukça iyi korunduğu anlamına gelir. Aşırı yüksek HDL değerlerinin ise, damar içi duvarlarda daralma etkisi yaptığı gözlemlenmiş ancak nedeni hakkında bir çalışma ortaya konmamıştır.

HDL DÜŞÜKLÜĞÜNDE YAPILMASI GEREKENLER

Eğer iyi kolesterol yani HDL seviyeniz düşükse, HDL'yi yükseltmek ve kalp hastalığı riskinizi azaltmak için aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz

Egzersiz yapmak: Haftanın çoğu günü 30-60 dakika kadar tempolu yürüyüş gibi aerobik egzersiz yapmak iyi kolesterol seviyenizi artırmada yardımcı olur.

Sigarayı bırakmak: Tütün içmek iyi kolesterol seviyesini düşürür. Sigarayı bırakırsanız HDL seviyeniz artabilir.

Kilo kontrolü: İyi kolesterol seviyenizi yükseltmenin de ötesinde, sağlıklı bir vücut ağırlığına sahip olmak kalp hastalıkları ve birçok başka hastalık risklerini de düşürmektedir.
Kaynak: sözcü 10 Ocak 2019